NÖROLOJİK MUAYENE

KRANYAL SİNİRLERİN (KAFA ÇİFTLERİ) MUAYNESİ YAPILIR

Kraniyal sinirler beyindeki kontrol merkezlerinden olan beyin sapı denilen bölümden çıkan 12 çift sinirden oluşur ve her birinin kendine özgü muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
Bu sinirler koku duyusu (I. kafa çifti, olfaktor sinir), görme (II. Kafa çifti, optic sinir) ve göz hareketleri (III., IV. ve VI. kafa çiftleri, okülomotor, troklear ve abdusens sinirleri), yüzün duyusu ve çiğneme kasları (V. kafa çifti, trigeminal sinir), yüz ve mimik kasları (VII. Kafa çifti, fasiyal sinir), işitme ve denge duyusu (VIII. Kafa çifti, vestibulokoklear sinir) ve tad alma duyusu, yutma kasları, dil ve boyun kasları kontrolü, yutkunma ve yutma kontrolünü, yüz ve kafa derisi duyusu, kalp ritmi ve kan basıncı kontrolünü sağlayan sinirler (IX., X., XI. ve XII. kafa çiftleri, glossofringeal sinir, vagus siniri, aksesuar sinir ve hypoglossal sinir).

MOTOR SİSTEM MUAYENESİ YAPILIR

Hastanın duruş ve yürüyüş biçimi değerlendirilir. denge ve koordinasyon değerlendirmesi yapılır. Kas gücü, kas tonusu (kasların istirahat durumundayken olan kasılma miktarı) ve kas erimesi değerlendirilir. Kas güçsüzlüğü veya kas atrofisi varsa bunun dağılımı ve şiddeti belirlenir. Derin tendon refleksleri değerlendirilir. İnce beceriler (praksi) ve koordinasyon değerlendirilir. Varsa istemsiz hareketler gözlenir ve not alınır.

DUYU SİSTEMİ MUAYENESİ YAPILIR

Boyun, gövde, kol ve bacaklardan gelen duysal bilgileri, duysal periferik sinirler denilen sinirler, omurilik üzerinden geçecek şekilde beyindeki duyu merkezlerine iletirler. Ağrı, ısı (sıcak-soğuk), basınç (dokunma) ve pozisyon-vibrasyon (her an uzaydaki konumumuzu belirleyen duyular) duyuları, periferik sinirlerle beyne iletilir.

Örneğin ellerde, baş parmak, işaret ve orta parmakta, avuç içinde hissedilen bir uyuşma, karıncalanma ya da hissizlik en sık olarak el bileğindeki karpal tünel adı verilen bir oluktan geçen median sinirin hasarlanmasını (Karpal-Tünel Sendromu) veya yüzük parmağı ve serçe parmaktaki uyuşma en sık olarak dirsekte ulnar siniri hasarını (ulnar oluk sendromu ya da Tarsal Tünel Sendromu), ya da ayak başparmağı ve ayak iç yüzünden bacak iç yüzüne kadar yayılan bir uyuşma da bel fıtığını akla getirir ki bu ve benzeri durumların pek çoğunda detaylı bir duyu muayenesi tanı için çok önemli bilgiler verir.

SEREBELLAR MUAYENE YAPILIR

Serebellum (beyincik) beynin arka alt tarafında bulunur ve merkezi sinir sisteminin duysal ve motor merkezleri arasındaki koordinasyonu sağlayan özel bir bölümdür. Denge muyanesi, göz hareketlerinin ve tüm vücut hareketlerinin koordinasyonun muayenesi gibi özel yöntemlerle muayene edilir.

DERİN TENDON REFLEKLERİ VE YÜZEYEL EFLEKSLERİN MUAYENESİ YAPILIR

Hastanın yaşına göre normalde olması gereken ya da olmaması gerken pek çok refleks yanıtın muayenesi sinir sistemindeki sorunun ve lokalizasyonunun belirlenmesinde çok önem taşır.

SİSTEM MUAYENELERİ

Nörolojik muayenenin sonunda genel bir fizik muayene yapılarak muayene tamamlanır. Hastanın kan basıncı ölçülür, kalp ve akciğer muayenesi ve batın (karın) muayenesi yapılır. Gerekli durumlarda ortopedik muayene de yapılarak nörolojik muayene tamamlanır.

Muayene tamamlandıktan sonra elde edilen bulgular o günün tarihi ile birlikte kayıt altına alınır. Böylelikle nörolojik hastalığın gidiş sürecine göre muayene bulgularında ilerde olabilecek değişiklikler de sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir.

Sorularınız için bize ulaşın +90 544 660 40 10

Bize mesaj yolu ile de ulaşabilirsiniz

Size en kısa sürede dönüş yapacağız.