Vertigo Nedir?

Baş dönmesi olarak adlandırılan vertigo vücuttaki bazı mekanizmaların bozulmasına bağlı oluşan sersemlik halidir. Vertigo bir hastalık değil herhangi bir hastalığın semptomudur. Vertigoda kişi kendisiyle beraber etraftaki eşyaların da döndüğünü hisseder. Zeminin ayaklarının altından kaydığını hisseden kişi bu durumdayken fiziksel aktivitelerini yapamaz. Vertigo anında kişi kendisini güvene almalıdır.

Baş dönmesi ile beraber baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler de görülür. Kulak çınlaması da görülen vertigo toplumda her 100 kişiden 5’inde görülen bir rahatsızlıktır. Vertigoya neden olan hastalığı bulmak için önemli testler ve tetkikler yapılmalıdır. Birçok hastalığa bağlı olarak geliştiği için tanısı biraz zaman alır. Ancak tanı konduktan sonra tedavi kısa sürede başarıya ulaşır.

VERTİGO MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Vertigo manevrası anlık olarak baş dönmesinin geçmesi için yapılır. Vertigo manevrası yönteminde vertigo sol kulakta oluştuysa kafa 45 derecelik açıyla sola çevrilir. 45 derecede kafa omuza yetişmez. Daha sonra hasta uzandığında omuzlarının arasına gelecek şekilde bir yastık yerleştirilir.

Böylece hasta uzandığında kafası yatakta 45 derecelik açıyla kalacaktır. Bu pozisyonda 30 saniye hareketsiz durulmalıdır. Daha sonra hasta kafasını 90 derece sağa doğru çevirir. Bu hareket kafa kaldırılmadan yapılmalıdır. Bu şekilde de 30 saniye hareketsiz beklenir.

Baş ve vücut beraber yataktan kaldırılmadan sağa doğru çevrilir. Bu durumda hasta yere bakıyor gibi olur. Bu pozisyonda da 30 saniye beklenir. Bu prosedürler vertigo tedavisinde önemlidir. Eğer vertigo sağ kulaktan geliyorsa aynı hareketler tam tersi şekilde yapılır.

Doktor kontrolünde yapılması gereken bu manevra epley manevrası olarak bilinir. Oldukça basit ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Bu hareketler bittikten sonra hasta bir süre yatakta kalmalıdır. Kendini iyi hissettikten sonra ayağa kalkmalıdır.

SEMONT MANEVRASI NEDİR?

Baş dönmesi sol taraftan gelince semont manevrası uygulanır. Uygulamada öncelikle yatağın kenarına oturulur. Kişi sağ tarafına 45 derece ile başını çevirir. Bu pozisyondayken hızlıca sol tarafa doğru yatılır. 30 saniye bu şekilde yatılı olarak kalınır.

Daha sonra yatağın karşı ucuna uzanmak için hızlı bir hareketle yön değiştirilir. Ancak bu harekette kafanın yönü değiştirilmez. 45 derecelik açıda 30 saniye bu şekilde beklenir. Daha sonra yavaş bir şekilde oturma pozisyonuna geri dönülür.

Bir süre yatakta oturduktan sonra uygulama biter. Sağ kulaktan gelen baş dönmeleri için bu hareketleri tam tersi yönde yapmak gerekir. Bu hareketler günde 3 kere yapılmalıdır. Vertigo tedavisinde etkili olan bu yöntem sayesinde kulak içi kristallerinin normal yerlerine gelmesi sağlanır.

Sorularınız için bize ulaşın +90 544 660 40 10

Bize mesaj yolu ile de ulaşabilirsiniz

Size en kısa sürede dönüş yapacağız.