Parkinson

Demans (bunama) ilerleyici bir şekilde bellek, düşünce ve davranış bozukluklarına neden olan, kişinin günlük hayat fonksiyonlarını bağımsız bir şekilde gerçekleştirmesini güçleştiren hastalıktır.

Belirtileri;

  • Unutkanlık; yeni olayların unutulması
  • Davranış bozuklukları; huzursuzluk, acıtasyon, agresyon
  • Psikolojik belirtiler; depresyon, halüsinasyon, kaygı
  • Görsel uzamsal bozukluk; mekan algı bozukluğu
  • Lisan bozuklukları
  • Problem çözme yeteceği bozukluğu
  • Fiziksel belirtiler; idrar kaçırma, gaita kaçırma, yürüme bozuklukları, kilo kaybı

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı belirtileri çoğu zaman sinsi semptomlar ile ilerleyebiliyor. Bu sebeple düzenli sağlık kontrolleri çok önemlidir. Buradan yola çıkarak hastalığın evre evre belirtilerini şu şekilde detaylandırabiliriz:

  • Parkinson Hastalığında 1. Evre: Hastalığım semptomları hafif derecede seyreder. Bulgular tek taraflıdır. Bu aşamada bireyde özürlülüğü tetiklemez. Vücuttaki duruş bozukluklarını ancak dışarıdan bir kişi fark edebilir.
  • Parkinson Hastalığında 2. Evre: Az da olsa özürlülük hali kendini göstermeye başlar. Artık bu evrede duruş ve yürüyüş etkilenmeye başlamıştır.
  • Parkinson Hastalığında 3. Evre: Vücut hareketlerinde gözle görülür bir yavaşla belirir. Bu aşamada sıklıkla denge bozukluğu ve düşme gibi durumlar yaşanır. Az da olsa işlev bozuklukları meydana gelebilir.
  • Parkinson Hastalığında 4. Evre: Artık bu evrede belirtiler şiddetlenmeye başlar. Hasta yürüyebilir ancak bu onun için hayli zor olur. Vücut fonksiyonlarında ise yavaşlama net olarak gözlemlenebilir. Kısaca bu evreye giren bir hasta tek başına hayatını idame ettiremez.
  • Parkinson Hastalığında 5. Evre: Artık hastalığın son aşamasına gelinmiştir. Ne yazık ki hasta tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelir ve bakıma ihtiyaç duymaktadır.

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson tedavisinde öncelik ilaçtır. İlaç tedavisi ile beyindeki dopamin maddesinin üretim açığı kapatılıyor. İlaçlar mevcut şikayetlerin azalmasını sağlasa da hastalığın ilerlemesini önleyemiyor. Dolasıyla günümüzde Parkinson’un kesin tedavisi bulunmuyor. Tedavide hastanın yaşı, hastalığın belirtileri ve evresine bağlı olarak tedavi yöntemi belirleniyor.

İlaç tedavisi ile şikayetlerin ortadan kalkması sağlanıyor ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılıyor. Ancak hastalık düzelmiyorsa ya da ilaç kullanımı ile ilişkili yan etkiler ortaya çıkmışsa; cerrahi tedavilere de başvurulabiliyor.

Cerrahi tedavide; beyin pili (derin beyin stimulasyonu) ve beyne lezyon cerrahisi (ablatif yöntemler) olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Beyin pili yöntemi ile parkinson’un etkinleri önemli ölçüde azaltılıyor ve kişinin hem günlük hayatını hem de konforunu kısıtlayan eylemlerde düzelme görülüyor.

Parkinson Tedavisinde Beyin Pili Yöntemi

Bu yöntemde beyinde özellikli bölgelere elektrod (elektronik çubuklar) tam doğrulukla yerleştirilerek, bozulmuş olan elektriksel aktivitenin düzenlenmesi amaçlanıyor. Pilin, beyinde yerleştirileceği hedef bölge kişinin mevcut şikayetine ve ek problemlerine göre ameliyat öncesinde belirleniyor.

Ameliyatta lokal anestezi altında kişinin başına çerçeve yerleştirilip beyin tomografisi ile MR görüntüsü birleştirilerek hedefin koordinatları çok hassas bir şekilde düzenleniyor. Beyinde çekirdek denilen noktasal hedeflere saç kılı kalınlığında elektrot konuluyor. En iyi etkinin gözlendiği beyin bölgesine kalıcı 2 adet elektrot yerleştiriliyor.

Sonrasında çerçeve çıkarılıyor ve hasta uyutularak beyne yerleştirilen elektrotlar uzatma kablosuyla cilt altından köprücük kemiğinin altına kalp pilinde olduğu gibi jeneratör mekanizmasıyla birleştiriliyor.

Sorularınız için bize ulaşın +90 544 660 40 10

Bize mesaj yolu ile de ulaşabilirsiniz

Size en kısa sürede dönüş yapacağız.